luni, 7 ianuarie 2013

Sf. Proroc Ioan Botezatorul, cel care a vestit venirea lui Hristos


... este cel mai mare dintre profeti, glasul care striga in pustie "gatiti calea Domnului", faclia Luminii dumnezeiesti, rasaritul ce a vestit pe Soarele Dreptatii, ca un inger pamantesc si om ceresc, care sta la granita dintre cer si pamant si uneste Vechiul si Noul Testament. Trimis de Dumnezeu in desert sa anunte vestea cea buna a venirii lui Mesia Hristosul, si sa pregateasca venirea lui Iisus, Ioan isi implineste misiunea botezand pe Iisus in apele Iordanului. De acum stralucirea lui urma sa scada, iar a Mantuitorului sa creasca. Model de infranare, de pocainta, de curatire de patimi prin asceza si rugaciune, initiator al vietii monastice si a celei pustnicesti, Ioan nu va inceta niciodata sa fie cel care gateste calea ce duce la Hristos.

“Sfântul Ioan Evanghelistul spune că Sfântul Ioan Botezătorul nu a făcut nicio minune, dar toate câte a mărturisit el despre Iisus sunt adevărate (cf. Ioan 10, 41). Este oare puţin lucru să mărturiseşti adevărul? Nu este puţin lucru; mulţi dintre cei ce au făcut-o, au plătit cu capul, precum Sfântul Ioan Botezătorul. Afară de asta, a trăi in adevăr presupune o stare de trăire a harului. Sfântul Apostol Iacov ne spune că: Dacă nu greşeşte cineva in cuvânt, acela este bărbat desăvârşit, în stare să infrâneze şi tot trupul” (cf. Iacov 3, 2). Acest fel de bărbat desăvârşit a fost şi Sfântul Ioan Botezătorul, om cu viaţă de înger, care nu a suferit minciuna şi nedreptatea.
Cuvântul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru cei ce veneau la dânsul, era unul mai degrabă aspru, care indemna la pocăinţă, si dacă ne gândim că nu a făcut nicio minune, atunci ne intrebăm câţi dintre oamenii de astăzi ar mai căuta un astfel de părinte? Mustrarea şi certarea nu se prind de noi, şi intoarcem spatele celui care a indrâznit să ne spună adevarul, care nouă nu ne place.
"Pocaiti-va ca s-a apropiat imparatia cerurilor"(cf. Matei 3, 2), spune glasul lui Ioan, atunci ca şi acum. Noi insă nu avem timp de aşa ceva, suntem stresaţi ca să trăim, stresaţi ca să nu pierdem lumea aceasta. Dorim să facem fapte bune, dar nu aşa ca Sfântul Ioan Botezătorul, care este exemplu de monah. Noi vrem să avem casa noastră, fericită si urmărim evenimentele schimbând canalele. Fără dragoste adevărată insă – care de fapt inseamnă jertfă – lumea ar deveni o adunătură de oameni, care fac afaceri unul cu altul (ceva de genul: se poate lua mai mult), işi pângăresc trupurile si se razboiesc pentru te miri ce: pentru minciună sau, mă rog, pentru bani. Aceştia sunt eroii ultimului veac, care nici nu ştiu că eroismul adevărat este să-ţi infrânezi trupul, să rabzi şi să spui lucrurilor pe nume.
Exemplu Sfântului strigă, rămâne ca noi să-l urmăm.”
                 (din: Singhel Ioan Buliga, Provocarile crestinului ortodox in zilele de astazi)


 Povestea numelui Ioan –  Cei mai ilustri purtatori ai acestui nume au fost Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Ap. si Ev. Ioan. Traditia romaneasca il numara, intre altii, pe Sf. Mc. Ioan Valahul. Aproape 3 milioane de romani si romance poarta numele de Ion (forma neaosa), Ioan, Ioana (fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica, Oana s.m.a.), alcatuind cea mai bogata familie onomastica de la noi.

Numele e de provenienta evreiasca: Yehohanan, „Dumnezeu (Yahve) a avut mila”.


LA  MULTI  ANI  BINECUVANTATI  TUTUROR!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu