luni, 19 august 2013

Sfantul Efrem cel Nou - "Voi face multe minuni"

Sfintii sunt locuitori ai Raiului, aproape de tronul Domnului. Nu s-au rupt insa de om si nu sunt nepasatori fata de el, de nevoile si de problemele lui. Sunt foarte multe mesajele pe care ni le trimit si foarte clare marturiile lor de dragoste fata de cei ce apeleaza la ei. Tin mereu urechea deschisa, alearga inainte spre a ajuta, sunt impreuna-patimitori si imbarbateaza, scapa din nevoi si vindeca de boli.
Un asemenea locuitor al Raiului, Martir al credintei si Cuvios, este si cel de curand trecut in randul Sfintilor, Sfantul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, Facatorul de minuni, cel din Sfanta Manastire a Buneivestiri a Nascatoarei de Dumnezeu de pe Muntele Neprihanitilor, de langa Nea Makri,Grecia. Sf. Efrem a patimit si n-a fost cunoscut nimanui vreme de mai bine de 500 de ani.
Practic, izvoarele istorice concrete despre Sfantul Efrem s-au pierdut sau lipsesc cu desavarsire. Iconomia lui Dumnezeu a lucrat aici cu totul diferit, Domnul sufland din Duhul Sau cel Sfant acolo unde a stiut ca se va ridica raspuns si fapta dumnezeiasca. Persoana prin care Sf. Efrem a binevoit sa se faca cunoscut intregii lumi este Maica Macaria. Din descoperirile dumnezeiesti pe care Sf. Efrem le-a facut nemijlocit Maicii Macaria, precum si altor vietuitoare ale obstii sau apropiati ai Manastirii, s-a conturat o biografie al carei autor este insusi Sfantul Efrem.
Numele sau din lume a fost Constantinos Morfis si s-a nascut in orasul Trikala, in 14 septembrie 1384, in ziua praznuirii Sfintei Cruci. A rămas orfan de tată încă de când era mic şi evlavioasa lui mamă s-a îngrijit de creşterea lui şi a celorlalți şase fraţi. La vârsta de 14 ani s-a îndreptat spre mănăstire, a depus votul monahal primind numele de Efrem şi s-a mutat în Attica să vieţuiască în Mănăstirea Buna Vestire din Muntele Amomon. După ce a trăit 27 de ani în nevoinţă călugărească aspră, în anul 1424, mănăstirea fost cotropită de otomani. Turcii au ucis monahii prin decapitare, dar Sf. Efrem a scăpat şi timp de un an a vieţuit ca pustnic printre ruinele mănăstirii. În 14 septembrie 1425 a fost luat în robie de turcii veniţi într-un nou raid, aşa începând mucenicia lui. A fost ţinut captiv şi torturat mai bine de opt luni, iar în ziua de 5 mai 1426 a fost torturat până la moarte. Este cu neputinta sa cuprindem in cateva cuvinte insemnatatea jertfei Sf. Efrem. Chiar si dupa ce si-a incredintat duhul in mainile lui Dumnezeu, turcii au batjocorit si ciopartit trupul Sfantului. Apoi ramasitele pamantesti au fost adunate si ingropate cu cinste de catre tarani crestini din imprejurimile Manastirii. Sfântul Mare Mucenic Efrem avea atunci 42 de ani. Dudul de care se presupune că sfântul a fost spânzurat, este astăzi un loc de închinare în interiorul mănăstirii reconstruite. Sfantul Efrem cel Nou este praznuit de Biserica Ortodoxa de 2 ori pe an: pe 3 ianuarie – ziua aflarii Sfintelor sale Moaste, si pe 5 mai – ziua mortii sale martirice.
Este lucru adeverit tuturor ca aceia care se inchina si cinstesc cu dragoste si credinta moastele Sf. Efrem dobandesc grabnic ajutor, tamaduindu-se de nenumarate boli, adesea incurabile, Sfantul daruind grabnic raspuns celor care il roaga. Trebuie stiut ca Sf. Efrem este nepartinitor si raspunde cu grabire tuturor celor care i se roaga cu credinta, indiferent in ce colt al lumii s-ar afla cel care-l cheama in ajutor. El este socotit pe drept cuvant si ocrotitorul celor dependenti de droguri, al celor cuprinsi de depresie si al celor deznadajduiti.
Minunile, binefacerile si ajutorul pe care le daruieste ni-l descopera ca pe un Parinte foarte apropiat si nespus de bun, care nu numai ca ne stie toate durerile, ci ne si poate ajuta ca nimeni altcineva. Poate parea smintitor pentru unii, insa Dumnezeu este Cel care i-a dat Sf. Efrem puterea de a face atat de multe minuni in generatia noastra. Sf. Efrem se arata in chip vazut si vorbeste cu oamenii in mod repetat si cat se poate de firesc. El daruieste mangaiere ori tamaduire celor ce poarta crucea bolilor incurabile, iar doctorii ajung sa fie uimiti ca s-a gasit vindecare acolo unde stiinta medicala nu poate decat sa spuna ca nu mai e nimic de facut. Dumnezeu ni le daruieste pe toate acestea, ca prin ele sa cunoastem bunatatea si nespusa Sa milostivire si sa nu ne pierdem nadejdea intru El in acest veac al apostaziei si uraciunilor, al lipsei de dragoste si al prisosului trupesc.


Voi face multe minuni- i-a spus Sf. Efrem Staretei Macaria cand i s-a aratat nemijlocit.
Ii voi ajuta pe multi inainte sa vina suferintele!... inainte sa vina nenorocirile”.


(Sfantul Mare Mucenic si Cuvios Efrem cel Nou - Marturii ale minunilor savarsite in zilele noastre, Editura Sophia)





Sfantul Efrem cel Nou

Odata intr-o noapte, a venit,
Nu mult timp dupa ce am adormit,
Un Sfant inalt, in haine cenusii,
Intr-o biserica ce-a timpului stihii
Le adunase... si El in mana avea
O flacara ce-a lampa aducea...
Si tainic mi-a transmis al lui mesaj
Ce pe moment n-am inteles, dar azi
L-am descifrat si l-am trait
Si tare mult m-am folosit.
Nu-l cunosteam, atunci in vis.
Dar apoi tainic El, precis,
M-a dus la librarie, in oras,
La cea cu multe carti, tamaie, iconas.
M-a salutat din raftul doi,
Spunand ca-i dintre Sfintii noi.
Efrem s-a prezentat, cel Nou
Si mi-a dat cartea lui cadou.
Sorbit-am cartea, acatistul,
Viata lui si paraclisul
Si-am inteles atunci si visul.
Asa apare El mereu
La mine si la tine cand ni-i greu.
De cinci sute de ani a asteptat
Sa fie cunoscut si tot strigat,
Sa vina-n ajutorul orisicui,
Sa-mparta flacara din palma Lui.
Prieten bun de-atunci mi l-am facut
Si mult m-a ajutat cand n-am putut
Singura-n lupta sa razbesc.
De-aceea il respect si il iubesc
Si din tot sufletul ii multumesc!


                                  Elena Mihaila





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu